Najčešće greške kod postavljanja podnice i kako ih izbjeći – plemeshop Skip to content

Besplatna dostava za sve proizvode unutar HR, uključujući i otoke.

Raba-Raba ležajevi - svaki tjedan jedna boja je na popustu!

Cart

Najčešće greške kod postavljanja podnice i kako ih izbjeći

Pri odabiru idealnog madraca, često se fokusiramo na materijale, tvrdoću, i podršku koju pruža. Međutim, kvaliteta sna može biti jednako pogođena onim što se nalazi ispod madraca - podnicom. Pogrešno postavljena podnica može dovesti do problema koji nisu direktno povezani s kvalitetom madraca, ali utječu na cjelokupnu udobnost i dugovječnost svih komponenti ležaja. Evo nekoliko najčešćih grešaka kod postavljanja podnice i savjeta kako ih izbjeći.

Greška 1: Nedostatak srednje nogice kod novih bračnih kreveta 🛌

Naši kupci nas često pitaju "Moj novi madrac se udubio, što da radim?" - Naš odgovor je uvijek isti, jer u 100% slučajeva radi se o nedostatku srednje nogice!

Mnogi novi bračni kreveti dolaze s dodatnom srednjom nogicom koja pruža dodatnu podršku i sprječava propadanje okvira i podnice. Obzirom da je u pitanju mali komad drva ili metala, ova nogica se često zagubi u jednoj od kutija u kojima je došao okvir kreveta. Neki kreveti niti ne dolaze s dovoljno jasnim uputama za montažu pa se često događa da se ova nogica, zajedno sa kutijom, baci u smeće. 

Rezultat je krevet koji će se udubiti po sredini prilikom prvog korištenja, a može se dogoditi da se okvir kreveta i podnica nepopravljivo oštete. Savjet: Prilikom montaže kreveta, pažljivo provjerite sve dijelove i upute kako biste bili sigurni da niste propustili postaviti srednju nogicu. Kreveti kojima ne treba dodatna srednja nogica najčešće su kreveti s metalnim ili okvirom od masivnog drva koji ima dodatnu, čvrstu metalnu ili drvenu gredu po sredini bračnog kreveta!

Greška 2: Neispravne letvice na starim krevetima 🔧

Ako koristite postojeći okvir kreveta, važno je osigurati da su sve letvice ispravne - ravnomjerno raspoređene, ne nakošene, i da niti jedna ne nedostaje. Savjet: Redovito pregledavajte letvice kako biste osigurali njihovu ispravnost i pravilan razmak, čime ćete produžiti vijek trajanja madraca.

 Kada treba kupiti novu podnicu?

Često dobivamo pitanja o potrebi za kupnjom nove podnice prilikom nabave novog madraca. Naše je stajalište da, ukoliko imate ispravnu podnicu, nema potrebe za kupnjom nove. Ipak, postoje situacije kada bi razmatranje nove podnice moglo biti korisno:

  • Starije podnice s gurtnom: Letvice povezane gurtnom na starijim krevetima mogu se lako nakositi, što može uzrokovati propadanje madrace. Osim toga, ove letvice nisu učvršćene za okvir kreveta pa stoga cijeli krevet može "cviliti". Razmislite o kupnji nove podnice ili postojeće izravnajte te ih vijčano spojite sa letvicom na koju su postavljene daske.
  • Neadekvatne letvice: Često stari kreveti mogu imati visoke i uske letvice (širine 3-4 cm), gotovo kvadratnog presjeka, koje nisu adekvatne za postavljanje bilo kakvih madraca (pa čak niti starih visokih s oprugama, kakvi su na njima nekoć vjerojatni bili). U ovoj situaciji, obavezno zamjenite podnicu.

Razmislite o kondiciji i vrsti vaše trenutne podnice u kontekstu novog madraca. Ako vaša podnica škripi, cvili, ili jednostavno ne pruža željenu razinu podrške, možda je vrijeme za nadogradnju. Nova podnica može poboljšati kvalitetu sna tako što će bolje podržavati vaš madrac i pružiti stabilniju osnovu za odmor.

U svakom slučaju, važno je razmotriti sve aspekte - od zdravlja i udobnosti do dugovječnosti vašeg madraca. Ako niste sigurni, savjetovanje s profesionalcem može vam pomoći donijeti informiranu odluku koja će najbolje odgovarati vašim potrebama.

Greška 3: Popuštanje metalnih profila 🛠️

Vremenom, metalni profili koji drže podnicu mogu popustiti, što dovodi do udubljenja madraca. Ovo je često kod okvira napravljenih od manje izdržljivih materijala kao što su iverica.

Savjet: Ulaganje u krevete s okvirom od masivnog drva može spriječiti ovaj problem. Dodatno, kreveti s drvenim okvirom često koriste letvice od lipovine, koja je poznata po svojoj fleksibilnosti i izdržljivosti. Ukoliko krevet izrađujete kod stolara, po narudžbi, uvijek upitajte za ovu mogućnost!

Postavljanje podnice može se činiti kao jednostavan zadatak, ali greške u ovom procesu mogu imati dugoročne posljedice na vaš madrac, vaš krevet i u konačnici kvalitetu sna. 

Prije postavljanja novog madraca, dajte si vremena da pravilno postavite podnicu i provjerite je čim zamjetite udubljenja na madracu. Time osiguravate da vaš madrac pruža optimalnu podršku i udobnost kroz godine koje dolaze. Ne dopustite da mali propusti naruše vaše noći; malo pažnje detaljima može značajno produžiti život vašeg madraca i poboljšati vaše spavanje.

Svi članci

Koji madrac odabrati? 🤔Saznaj u samo nekoliko pitanja!

Naš vodič će odabrati savršeni madrac za tebe!

Odaberi svoj novi madrac i naspavaj se kako spada.